Wat zijn de criminaliteitscijfers in Beverwijk?

- juli 10, 2025
Als je in Beverwijk woont of erover denkt om er te gaan wonen of werken, wil je natuurlijk weten hoe het staat met de veiligheid in de gemeente. Hoe vaak komt criminaliteit voor? In welke wijken gebeurt het meeste? En hoe zit het met het veiligheidsgevoel onder inwoners? In dit blogartikel lees je alles wat je moet weten over de criminaliteitscijfers in Beverwijk en wat de gemeente doet om veiligheid te verbeteren.
Hoeveel misdrijven worden er gepleegd in Beverwijk?
Volgens recente cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) werden er in 2024 in Beverwijk 48,8 misdrijven per duizend inwoners geregistreerd. Daarmee ligt Beverwijk iets boven het landelijk gemiddelde van 45 misdrijven per duizend inwoners. In de ranglijst van Nederlandse gemeenten staat Beverwijk hiermee op plek 267 van de 343. Dat betekent dat Beverwijk niet tot de veiligste gemeenten behoort, maar ook zeker niet tot de onveiligste.
Wat voor soort misdrijven komen dan vooral voor? In Beverwijk gaat het relatief vaak om diefstallen, inbraken, vernielingen en vormen van geweld of bedreiging. Zoals in veel gemeenten zijn vooral de meer stedelijke wijken gevoeliger voor dit soort criminaliteit.
In welke wijken van Beverwijk is de criminaliteit het hoogst?
Niet elke wijk in Beverwijk heeft met evenveel criminaliteit te maken. Uit het Actieplan Veiligheid, Toezicht en Handhaving 2022 blijkt dat een aantal wijken er qua misdaadcijfers duidelijk uitspringt. Het gaat onder meer om:
- Centrum
- Pijp en Wijckerbroek
- Meerestein
- Kuenenkwartier
- Oosterwijk en Zwaansmeer
In deze buurten worden gemiddeld meer delicten gemeld dan in de rest van de stad. Dit kunnen woninginbraken zijn, maar ook straatroof, overlast door jongeren of vandalisme. Vaak zijn dit wijken met een hogere bevolkingsdichtheid en meer sociale uitdagingen, wat de kans op incidenten vergroot.
Mocht je de waardevolle spullen in je huis beter willen beveiligen kunnen we je altijd aanraden om kluizen te kopen. Een voorbeeld hiervan is een sleutelkluis die aan alle normen voldoet.
Hoe veilig voelen inwoners zich?
Naast de objectieve cijfers over criminaliteit is het ook belangrijk hoe mensen de veiligheid in hun wijk ervaren. De Veiligheidsmonitor laat zien dat ongeveer 23% van de inwoners van Beverwijk zich wel eens onveilig voelt in de eigen buurt. Dat is vergelijkbaar met het landelijke gemiddelde, maar binnen Beverwijk verschillen de cijfers per wijk behoorlijk.
In sommige wijken, zoals het Centrum en Meerestein, geeft 30% tot zelfs 31% van de bewoners aan zich geregeld onveilig te voelen. In andere wijken, zoals Broekpolder, ligt dat percentage veel lager, rond de 14%.
De oorzaken van een onveilig gevoel zijn niet altijd gekoppeld aan daadwerkelijke misdrijven. Donkere straten, overlast van groepen jongeren of rommel in de buurt kunnen ook bijdragen aan een onveilig gevoel.
Wat doet de gemeente aan veiligheid?
De gemeente Beverwijk neemt de veiligheid serieus en werkt volgens een meerjarenplan: het Integraal Veiligheids- en Handhavingsplan 2020–2024. Hierin staan duidelijke doelen en prioriteiten op het gebied van veiligheid. Denk aan:
- Extra toezicht in risicowijken door handhavers
- Aanpak van jeugdgroepen die overlast veroorzaken
- Samenwerking met politie en maatschappelijke organisaties
- Inzetten op preventie, zoals buurtpreventieteams of voorlichting
Ook wordt er ingezet op zichtbaarheid. Meer blauw op straat zorgt vaak voor meer vertrouwen in de veiligheid. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in verlichting, cameratoezicht en het sneller opruimen van troep en graffiti.
Conclusie
Beverwijk zit iets boven het gemiddelde als het gaat om criminaliteit, maar het is geen stad waar je je direct zorgen over hoeft te maken. De gemeente neemt gerichte maatregelen om zowel de misdaadcijfers als het veiligheidsgevoel te verbeteren. Wel zijn er verschillen tussen wijken, en het is dus goed om te weten wat er speelt in jouw directe omgeving.
Of je er nu woont, werkt of binnenkort gaat verhuizen: als je je bewust bent van de cijfers én ziet dat er actie wordt ondernomen, weet je beter waar je aan toe bent. Veiligheid is tenslotte niet alleen een zaak van de overheid, maar van ons allemaal.

Mijn naam is Rosanna, en ik schrijf met veel plezier artikelen over uiteenlopende onderwerpen. Mijn interesse is breed: van lifestyle en technologie tot reizen en persoonlijke ontwikkeling. Het schrijven geeft me de kans om mijn nieuwsgierigheid te combineren met het delen van kennis en verhalen. Ik vind het belangrijk om onderwerpen toegankelijk en boeiend te maken voor een breed publiek. Inspiratie haal ik uit mijn dagelijkse leven, gesprekken met anderen en actuele trends. Door mijn enthousiasme en oog voor detail zorg ik ervoor dat mijn artikelen niet alleen informatief zijn, maar ook prettig om te lezen. Schrijven is mijn passie!
Recente blogs